Позбавлення батьківських прав

February 16, 2017

Позбавленбатьківських прав процес морально важкий, довгий та для декого його проходження є неминучим.

Заява про позбавлення батьківських прав розглядається в позовному порядку, отже,для вирішення цього питання необхідно звернутися до суду з позовною заявою.

Та перед тим, як подавати позов до суду необхідно зібрати докаги, які слугуватимуть підтвердженням наявності підстав позбавлення батьківських прав.

Виходячи із змісту ст. 164 Сімейного кодексу України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він:
  1. не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров'я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування;
  2. ухиляються від виконання своїх обов'язків по вихованню дитини (з даної підстави батьки можуть бути позбавлені батьківських прав у разі досягнення ними повноліття тобто 18 років);
  3. жорстоко поводяться з дитиною;
  4. є хронічними алкоголіками або наркоманами (з даної підстави батьки можуть бути позбавлені батьківських прав у разі досягнення ними повноліття тобто 18 років);
  5. вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва (з даної підстави батьки можуть бути позбавлені батьківських прав у разі досягнення ними повноліття тобто 18 років);
  6. засуджені за вчинення умисного злочину щодо дитини.

Таким чином, доказами, які слугуватимуть підтвердження наявності підстав позбавлення батьківських прав, можуть бути різні довідки, зокрема, довідка від нарколога про перебування особи, яка позбавляється батьківських прав, на обліку в лікаря – нарколога, протоколи про притягнення до адміністративної відповідальності, вирок суду, довідка державного виконавця про наявність заборгованості по аліментам, довідка із медичного закладу (про те, хто піклується про здоров’я дитини), характеристика із навчального закладу на дитину, довідки з місця роботи батьків, покази свідків (сусідів, родичів, знайомих, вчителів чи вихователів тощо), будь-які інші документи, які можуть довести ухилення батька/матері від виховання дитини/дітей. Якщо дитина досягла віку та рівня розвитку, коли спроможна сама висловити свою думку, така думка має бути вислухана.

Із позовною заявою про позбавлення батьківських прав можуть звернутися:
  • один з батьків,
  • опікун/піклувальник,
  • особа, в сім'ї якої проживає дитина,
  • заклад охорони здоров'я , в якому перебуває дитина,
  • навчальний заклад, в якому перебуває дитина,
  • орган опіки та піклування,
  • прокурор,
  • сама дитина, якщо вона досягла чотирнадцяти років.
Позовна заява про позбавлення батьківських прав подається до суду загальної юрисдиуції за зареєстрованим місцем проживання/перебування відповідача.

Водночас, в разі об’єднання в обному позові вимоги про позбавлення батьківських прав та вимоги про стягнення аліментів, така позовна заява може подаватися до суду і за місцем проживання позивача.

В позовній заяві обов’язково потрібно зазначити службу у справах дітей як орган опіки і піклування в якості третьої сторони. Для прискорення судовго розгляду справи в суді, можна звернутися до даного органу за висновком про доцільність позбавлення батьківських прав ще до подання справи до суду.

В разі заперечень з боку відповідача/відповідачів судовий процес може тривати значний час. Винесене по справі рішення може оскаржуватись як однією, так і другою стороною.

В будь-якому випадку, звертаючись дл суду із позовною заявою про позбавлення батьківських прав, потрібно керуватись інтересами дитини/дітей.