Біометричний закордонний паспорт громадяна України

February 18, 2016

На сьогоднішній день для багатьох українців актуальним постає питання оформлення біометричного паспорту, оскільки його наявність спрощує порядок виїзду за кордон.

Біометричні закордонні паспорти в Україні запроваджуються з 1 січня 2015 року. Паспорт громадянина України для виїзду за кордон є документом, що посвідчує особу, підтверджує громадянство України особи, на ім’я якої він оформлений, за кордоном і дає такій особі право на виїзд з України і в’їзд в Україну.

Оформлення, видача паспорта для виїзду за кордон громадянам здійснюється територіальними органами або підрозділами Державної міграційної служби незалежно від місця проживання громадянина.

Для оформлення паспорту громадянина України для виїзду за кордон необхідно звернутись до територіального орнаду Державної міграційної служби та надати такі документи:
  • заяву, в якій зазначаються відомості про заявника: прізвище, ім’я, по батькові, паспортні дані (серія, номер паспорта, ким і коли виданий, місце проживання), телефон. Заява оформлюється під час подачі документів працівником підрозділу ДМС України;
  • платіжний документ (квитанція) з відміткою банку, відділення поштового зв’язку або коду проведеної операції про оплату вартості цієї адміністративної послуги та бланка паспорта;
  • платіжний документ (квитанція) з відміткою банку, відділення поштового зв’язку або коду проведеної операції про сплату державного мита або документ, що підтверджує повне чи часткове звільнення від його сплати;
  • паспорт громадянина України, а для особи, яка не досягла 16 років, - свідоцтво про народження (після прийняття документів повертаються одержувачеві послуги);
  • Для оформлення другого паспорта/проїзного документа чи одночасного оформлення двох паспортів/проїзних документів громадянин додатково подає заяву, в якій обґрунтовує необхідність здійснення регулярних поїздок за кордон (наприклад: здійснення пасажирських чи вантажних перевезень, участь у спортивних змаганнях чи концертно-театральних гастролях, підприємницька, туристична чи журналістська діяльність тощо). При одночасному оформленні двох паспортів/проїзних документів подаються дві заяви-анкети з одним примірником необхідних документів кожна.
  • у разі оформлення паспорта особі, що не досягла дванадцятирічного віку, або особі, яка не може пересуватись самостійно у зв’язку із тривалим розладом здоров’я, що підтверджується відповідною довідкою лікувального закладу, може бути подано дві кольорові фотокартки розміром 3,5 х 4,5 сантиметра та одну фотокартку розміром 10 х 15 сантиметрів для внесення відцифрованого зображення особи шляхом сканування.
Витрати заявника у зв‘язку із виготовленням біометричного закордонного паспорту на складають:
  • Держмито – 170 грн. (Декрет Кабінету Міністрів України від 21.01.1993 № 7-93 «Про державне мито»).
  • Вартість адміністративних послуг – 87,15 грн. (Постанова КМУ від 4 червня 2007 р. N 795 "Про затвердження переліку платних послуг, які надаються підрозділами Міністерства внутрішніх справ та Державної міграційної служби, і розміру плати за їх надання")
  • Вартість бланка, визначена виробником (на підставі п. 4 Порядку надання підрозділами Міністерства внутрішніх справ та Державної міграційної служби платних послуг, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2011 року № 1098 «Деякі питання надання підрозділами МВС та ДМС платних послуг») з електронним чіпом (біометричний паспорт) – 304 грн. 32 коп.

Заяви про оформлення паспорта розглядаються територіальними органами ДМС протягом не більш як 20 робочих днів з дня подання документів.

У разі термінового (протягом 7 робочих днів) оформлення біометричного паспорту, вартість його виготовлення збільшиться:
  • Держмито - 340 грн.
  • Вартість послуг - 174,30 грн.
  • Вартість бланка, визначена виробником (на підставі п.4 Порядку надання підрозділами Міністерства внутрішніх справ та Державної міграційної служби платних послуг, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2011 року № 1098 «Деякі питання надання підрозділами МВС та ДМС платних послуг») з електронним чіпом (біометричний паспорт) – 304 грн. 32 коп.

Також законодавство України містить положення щодо звільнення від сплати державного мита певними категоріями громадян (Закон України «Про державне мито»).

Слід зазначити, що в разі виїзду особи за кордон з метою лікування (а також її супроводжуючим), строк виготовлення паспорту складає три робочі дні.

У разі виїзду за кордон на постійне місце проживання строк розгляду заяви на виготовлення біометричного паспорту з одночасним наданням дозволу на виїзд за межі України на постійне місце проживання збільшується і складає три місяці (питанню виїзду за межі України на постійне місце проживання присв‘ячена окрема стаття). У разі виїзду за кордон на постійне місце проживання усиновленої іноземними громаданами дитини – громдянина України, строк виготовлення паспорту до десяти робочих днів.

Використані джерела:
  • Закон України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» від 20.11.2012 № 5492-VI
  • Декрет Кабінету Міністрів України від 21.01.1993 №7-93 «Про державне мито»
  • Постанова Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2011 року № 1098 «Деякі питання надання підрозділами МВС та ДМС платних послуг»
  • Постанова Кабінету Міністрів України від 7 травня 2014 р. №152 "Про затвердження зразка бланка, технічного опису та Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, знищення паспорта громадянина України для виїзду за кордон з безконтактним електронним носієм, його тимчасового затримання та вилучення".